Bossche Beiaardweek

Beiaard
Brabants Dagblad
Mark van der Voort


Zoemende mechanische vogeltjes en een mobiel carillon. De Bossche beiaardweek had gisteravond een wel heel ongewone aftrap. In de piepkleine serre van De Muzerije is de komende dagen de uitzonderlijke 'Humming Birds' installatie van kunstenaar Bert Vogels en stadsbeiaardier en componist Joost van Balkom te bewonderen. Twee Bosschenaren die een wonderbaarlijk, mechanisch muziekinstrument hebben gecreëerd dat vorige zomer haar première beleefde op de grote beiaard van de Sint-Janskathedraal.
Het principe van de 'Humming Birds' (kolibries) is uitermate vernuftig: 28 kleine mechanische vogeltjes timmeren met een houten snaveltje op de onderste rand van de klokken en zorgen voor een zeer transparant, boventoonrijk klankspektakel. De concerten op het Theaterfestival Boulevard 2010 waren een succes en op aandringen van Bart van Dongen van stichting Intro-in situ uit Maastricht werd de installatie omgebouwd tot een handzamer muziekinstrument. Voor deze transformatie worden de vogeltjes op een kleinere, mobiele beiaard gemonteerd. Middels een midi-keyboard zijn de 'humming birds' nu direct te bespelen door een musicus, en is de wereld een concertinstrument rijker.

Tijdens de openingsavond van de 22e beiaardweek mochten improvisatoren Jacob Lekkerkerker en Mike Roelofs zich aan het instrument wagen. Kerkmusicus en organist Jacob Lekkerkerker stelde vooral de zoektocht centraal. Behoedzaam tastte Lekkerkerker het hele klankspectrum af, daarbij het originele zware geluid van de beiaardklokken combinerend met de ratelende 'humming birds'. Hier en daar plaatste hij zelfs wasknijpers tussen de keyboardoetsen om aanhoudende zwiepende akkoordenreeksen uit de 'humming birds' te toveren. Lekkerkerkers improvisatieset was met ongemakkelijke stiltes doorspekt, maar op de mooiste momenten kon hij schilderen met klank. Jazz musicus Mike Roelofs wist van begin tot eind te boeien met zijn inventieve spel. Roelofs werkte thema's uit, liet melodieën opbloeien en raakte gedurende zijn ietwat te lange set verliefd op de klank van het nieuwe instrument. Roelofs liet het instrument zingen en kon het niet nalaten zelf mee te fluiten. Een schitterend instrument met een breed uitwaaierend, glashelder klankenpalet. En het ziet er nog fraai uit ook. Zaterdag om 16:30 geeft Joost van Balkom nog een concert op zijn instrument dat tot en met zondag ook nog iedere middag van 12:00 tot 18:00 is te bewonderen als installatie in De Muzerije.